Retail & kantoren, Stedenbouwkundige ingreep

Koningin Julianaplein Vaals

Project details

opdrachtgever

Woningstichting Vaals

status

gerealiseerd

Category

Retail & kantoren, Stedenbouwkundige ingreep

In september 2016 is het Koningin Julianaplein feestelijk geopend. Dit nieuwe plein zal menig wandelaar voor het eerst van Maastrichterlaan richting Von Clermontplein naar boven lokken. Hoofdrolspelers zijn hier het oude gemeentehuis met in het verlengde een L-vormig appartementenblok; zij maken de pleinruimte.

Stedenbouwkundig

Op de hoek van de Tyrellsestraat verrast ons gebouw. Met lichte knik wordt de blik om-de-hoek gezogen richting Kopermolen, naar een prachtig gebied, en voor vele toeristen ‘nieuw’.
Dit kleine blokje zoekt aansluiting bij waardevolle gegevens, zoals de rooilijn van de Lindenstraat en naastgelegen horeca en bij de richting van 18e eeuwse weverij-muren. Het staat als een spil midden op het plein wat het bedient. De natuursteen bestrating had a.h.w. kunnen doorlopen tot onder het bouwvolume. Het overdekte terras, de binnenruimte en de hoge serre vormen één etablissement achter glas met gefilterd zonlicht. De bakstenen gevels van Deense grijze wasserstrich en passen sjiek bij het gemeentehuis.

Woningen

Het energielabel van de woningen is A++, met een extra hogere isolatiewaarde van dak, spouwmuur en vloer, 3-dubbele beglazing en vloerverwarming. Op het schuine dak waren photovoltaïsche losanges gedacht (niet uitgevoerd). De indeling van de appartementen bestaat uit woonkamer met open keuken, 2 slaapkamers, badkamer met toilet, een gastentoilet, inpandige en uitpandige berging en een ruim dakterras. 

team: Thomas Kemme, Bastien Vievermans, Anja Beyer

opdrachtgevers: Woningstichting Vaals + Bouwbedrijven Jongen Landgraaf
gemeente Vaals: Het vernieuwde Koningin Julianaplein
stedenbouw en supervisie: Coenen Sättele Architecten Maastricht
stadslandschap: club L94 Landschaftsarchitekten Keulen
collega’s: Mathieu Bruls Maastricht Humblé Martens Willems Maastricht Lancée Heerlen
aannemer: Bouwbedrijven Jongen Landgraaf
bouwbesluit: PelserHartman Bouwadvies ‘s-Hertogenbosch
constructeur: Van der Werf & Nass Maastricht
baksteen: Petersen F 91

fotografie: Paul Kozlowski e.a.

kelder
begane grond
verdieping
dak
aanzicht plein
aanzicht steeg
Share on
Previous

loftwoning ‘s-Hertogenbosch

Next

patiobungalow in kantoor