Stedenbouwkundige ingreep

fietsenstalling Stationsplein Maastricht

Project details

opdrachtgever

gemeente Maastricht

status

onder constructie

Category

Stedenbouwkundige ingreep

MTD landschapsarchitecten vroeg onze bijdrage in het ontwerpteam voor de ondergrondse rijwielstalling van station Maastricht. Het project van Gemeente Maastricht, NS en ProRail bestaat ook uit pleitbestrating, toegangen tot de fietsenstalling, wijziging bushaltes, de mogelijk toekomstige tramlijn, verlichting, straatmeubilering en nieuwe bomen.

In de Stationsstraat biedt een open paviljoen toegang met ‘tapis-roulants’, en is overdekt met een glasdak. Het ruimtelijk concept is van MTD landschapsarchitecten. De kelder met bijna 3000 plaatsen en een Fiets-Servicewinkel is door Sweco (v/h Grontmij) ontworpen.

Architectonische beleving

In opdracht van Gemeente Maastricht hebben wij samen met MTD de architectonische beleving tussen ‘straat en onderwereld’ uitgewerkt tot in het interieur van de kelder. In 2015 maakte een ‘walkthrough’ of wandeling door de ‘pointcloud’ de toekomst inzichtelijk voor Bureau Spoorbouwmeester en de welstandscommissie. Het Technisch Ontwerp is UAV-GC aanbesteed; bouwstart 2016; oplevering en feestelijk opening 29 januari 2018.

Samenwerkende partijen

team: Thomas Kemme, Bastien Vievermans, Roland Schraverus, PelserHartman, Roy Bertholet
team: MTD landschapsarchitecten o.l.v. Niké van Keulen
opdrachtgever: Gemeente Maastricht
ruimtelijk ontwerp: MTD landschapsarchitecten
adviseur infrastructuur: Sweco Eindhoven
3D-laserscan en pointcloud: PelserHartman ‘s-Hertogenbosch
impressies: MTD landschapsarchitecten© Studio Vuur©
bouwdirectie: Gemeente Maastricht, Thomas Kemme Architecten en MTD landschapsarchitecten

Share on
Previous

patiobungalow in kantoor

Next

De Rode Winkel Utrecht